برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره سوانح طبیعی و مسابقه ملی طراحی اسکان موقت
مراسم اختتامیه جشنواره سوانح طبیعی و مسابقه ملی طراحی اسکان موقت به میزبانی دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علم و فرهنگ به نقل از سیناپرس، مراسم اختتامیه جشنواره سوانح طبیعی و مسابقه ملی طراحی اسکان موقت با حضور دکتر اسماعیل نجار، معاون وزیر کشور و رییس سازمان مدیریت بحران کشور؛ دکتر سید سعید هاشمی رییس دانشگاه علم و فرهنگ؛ دکتر احمد سلطانی معاون پژوهش و رییس مرکز آموزش عالی جمعیت هلال احمر ایران؛ دکتر رضا کرمی محمدی رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران؛ محمدرضا پور عابدی، معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی؛ روز یکشنبه سوم اسفند ماه سال جاری به میزبانی دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.
در ابتدای این مراسم رییس دانشگاه علم و فرهنگ با اشاره به اینکه اهمیت مدیریت بحران بر آمده از دل دانشگاه هاست، گفت: باعث خرسندی است که در شرایط دشوار امروز و با رعایت پروتکل های بهداشتی توانستیم این همایش و مسابقه را برگزار کنیم. از آنجایی که رویکرد دانشگاه علم و فرهنگ مساله محور بودن است همواره در تلاش هستیم معضلات و مسائل جامعه را حل تاجایی که امکان داریم،حل کنیم.
وی افزود: یکی از معضلات اصلی در کشور ما سوانح طبیعی به ویژه زلزله است. زیرا متاسفانه کمتر به مباحث علمی در باب مدیریت بحران توجه شده است. بنابراین این همایش ها باعث می شود که متخصصان در رشتههای مختلف کنار همدیگر جمع شود تا دست کم بخشی از این آسیب ها را حل کنند. به اعتقاد من باید بتوان راهکارهای علمی و عملیاتی را در جامعه جاری کرد.
سید سعید هاشمی با اشاره به موضوع جشنواره سوانح طبیعی و مسابقه ملی طراحی اسکان موقت گفت: در دنیا نمونه فعالیت های بسیار خوبی برای اسکان موقت انجام شده است. این همایش نیز به همت دانشکده هنر و معماری این دانشگاه شکل گرفت و ما در تلاش هستیم تا بتوانیم در این زمینه با دانشگاه های مختلفی چون شهید بهشتی، خوارزمی و دیگر موسسات دانش بنیان همکاری هایی داشته باشیم.
مکان یابی مهمترین مولفه
سلطانی در ادامه این مراسم با اشاره به اهمیت مکان یابی در بحث اسکان موقت گفت: گروه معماری دانشگاه علم و فرهنگ می تواند به بحث مدیریت بحران کشور کمک کند. گفتنی است، مسابقه امروز بر محوریت اسکان موقت است و در زمینه مکانیابی اهمیت زیادی دارد؛بنابراین برگزاری اینگونه همایش ها میتواند در حوزه مدیریت بحران مهم باشد چراکه در حقیقت عرصه حضور دانشگاهی در این زمینه نوید بخش این است که میتوانیم از اغلب ظرفیت های ممکن استفاده کنیم.
وی ادامه داد: رسانهها همواره شاهد گلایه مندی آسیبدیدگان بودند که باعث شدند مردم کمی در این زمینه حساس شوند؛ بنابراین باید نگاهمان به اقلام امدادی چند وجهی باشد. در حقیقت باید استراتژی اسکان در کشور را تدوین کنیم.
معاون پژوهش و رییس مرکز آموزش عالی جمعیت هلال احمر ایراندر ادامه تاکید کرد:در کشور ما روی کاغذ مدیریت اسکان سه مرحله دارد؛ در حالی که در ایالات متحده با توجه به اینکه در این زمینه پیشرفته ترین کشور است چهار مرحله ای است؛ بنابر این باید در گام نخست استراتژی اسکان طراحی شود و بعد در اختیار ذی نفعان قرار بگیرد.
باید تاب آوری را افزایش داد
گفتنی است، پیش بینی مخاطرات در بحث مدیریت بحران اهمیت زیادی دارد این موضوعی بود که کرمی محمدی در ادامه این نشست به آن اشاره کرد و گفت: در بحث مدیریت بحران معمولاً موضوع را با پیش بینی های از قبل انجام شده تحلیل می کنیم. باید اذعان کرد که تاب آوری در این زمینه جزو مولفه های مهم است. با افزایش خسارات، روندهای تابآوری اهمیت زیادی پیدا می کند. کشورهای را داشتیم که بعد از زلزله مانند هایتی نتوانستند به شرایط قبل باز گردند چراکه تاب آوری بالایی نداشتند. در حقیقت در بحث مدیریت بحران هدف افزایش تاب آوری است؛ یعنی اینکه ما به سرعت به وضعیت قبلی یا بهتر از آن برگردیم.
وی در ادامه گفت: موضوع اسکان اضطراری یا موقتی می تواند در افزایش تاب آوری کمک کند. طرح های ارائه شده در این مسابقه را مغتنم می دانیم و برای عملیاتی شدن آنها همواره تلاش می کنیم.
کرمی محمدی با اشاره به طرح مدرسه آماده گفت: در این طرح آموزشهایی برای معلمان، دانشآموزان و مربیان در مدارس داده و سپس آسیب پذیری مدرسه مشخص می شود. در فاز بعدی عملیاتی شدن آموزش ها آغاز می شود. در واقع این آموزش ها می تواند میزان تاب آوری مردم را زیاد کند. حتی میتوان از طریق ساخت برخی فیلم ها توانایی تاب آوری را در مردم افزایش داد. همانگونه که کشوری مانند ایالات متحده چند سالی می شود که با این روش در تلاش است توان تاب آوری مردم خود را افزایش دهد. در دانشگاه هم ما می خواهیم برای کارکنان اعضای هیات علمی و دانشگاه ها این آموزش ها داشته باشیم.
سوانح طبیعی؛ یک مانع توسعه ای
در ادامه معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی نیزاظهار کرد: یکی از مواردی که به عنوان موانع توسعه بشری همواره از آن یاد میشود سوانح و بلایای طبیعی است که همواره سنگ راه پیشرفت و توسعه بشری بوده است. متاسفانه باور به این مساله در بین مسوولین ما نهادینه نشده است اما نگرش و تفکر نسبت به این موضوع عنوان یک رفتار در طبیعت، در جهاد دانشگاهی شکل گرفته است.
محمدرضا پورعابدی تاکیدکرد: در واقع جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد علمی، آموزشی و فرهنگی در تلاش است در تمامی زمینه ها به ویژه در حوزه عمران و معماری فعالیتهای خوبی داشته باشد. گفتنی است در بحث بازآفرینی بافت های فرسوده شهری فعالیت های بسیاری نیز داشته ایم.
وی در ادامه گفت: برای اینکه دراین گونه حوادث خسارات کمتری بروز کند؛ برنامهریزی اصلی باید پیش از حادثه باشد و چون جهاد دانشگاهی دارای نهادهای رسانهای مانند ایسنا، ایکنا وسینا است می توانند نقش مهمی در این زمینه در راستای آگاهی سازی در جامعه داشته باشد.
چندان با دادن کانکس موافق نیستم
معاون وزیر کشور و رییس سازمان مدیریت بحران کشور در ادامه با اشاره به مخالفت در خصوص ساخت کانکس گفت: مدیریت بحران یک موضوع ریشهای و اساسی است. در سال های نخست انقلاب که در کردستان فرماندار بودم تجربه های زیادی در این باره کسب کردم؛ آن زمان که مرتب شهر بمباران می شد مردم نمی توانستند در سرما و گرما زندگی کنند و تمایل چندانی هم برای رفتن به اردوگاه ها نداشتند.
وی بهترین روش برای بازیابی زندگی مردم را ارائه امکانات مالی بلاعوض دانست و گفت: باید به مردم جهت تأمین اسکان دائمی امکانات مالی بلاعوض داد تا خودشان خانه هایشان را بازسازی کنند.
رییس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: تجربه دادن کانکس به مردم در سرپل ذهاب چندان خوب نبود، زیرا برخی خانوارها بالای ۵ تا ۷ کانکس دریافت کرده بودند واز آن خارج نمی شدند.این درحالی است که سیاست اصلی در چنین شرایطی بازگرداندن افراد حادثه دیده به شرایط قبل است.
در پایان این مراسم نیز از برندگان مسابقه تقدیر شد.